top of page

Ektropion (Göz Kapağı Dışa Dönmesi) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?



Ektropion, göz kapağının yaşa veya diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak dışa doğru döndüğü, genellikle alt göz kapağında görülen bir şekil bozukluğudur. Normalde göze doğru bakan konjonktiva (göz kapağının iç yüzündeki zar yapılı doku) ektropion sonucunda dış ortamla temasa geçer; bu durum konjonktivanın kurumasına, zarar görmesine ve enfeksiyonlara yol açabilir.  

“Ektropion neden olur? Ektropion semptomları nelerdir? Ektropion tedavisi nasıl gerçekleştirilir?” gibi sorularınızın yanıtlarını bu blog yazımızda bulabilirsiniz!

 

Ektropion Neden Olur?

Ektropion, genelde yaşlanmayla birlikte göz kapağındaki kasların ve tendonların zayıflaması sebebiyle ortaya çıkar. Göz kapağını yerinde tutan dokuların zayıflaması ve gevşemesine bağlı olarak göz kapağı dışa doğru dönebilir. Yaşlanma kadar yaygın olmasada, ektropionun diğer sebepleri arasında şunlar bulunur:

Yüz Felci: Bell paralizi gibi bazı sorunlar veya birtakım tümörler yüz sinirlerinin ve kaslarının felcine sebep olabilir. Yüz felci göz kapağını yerinde tutan kasları etkileyebilir ve bu durum sonucunda ektropiona ortaya çıkabilir.

Göz Kapağı Travmaları: Yanmalar, göz kapağı üzerindeki geçmiş ameliyatlar veya yaralanmalara bağlı olarak ektropion oluşabilir.

Tümörler: Göz kapağı üzerinde iyi veya kötü huylu tümör büyümeleri ektropiona sebep olabilir.

Genetik Bozukluklar: Nadiren de olsa ektropion doğuştan mevcut bir bozukluk olarak görülebilir.

 

Ektropion Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda göz kırpıldığında gözyaşı eşit bir şekilde göz yüzeyine dağılır ve gözün nemlenmesi sağlanır. Sonrasında bu gözyaşı punktum olarak adlandırılan, göz kapaklarının iç yüzeyindeki küçük açıklıklara akar. Ancak ektropion sonucunda gözyaşı bu açıklıklara düzgün bir şekilde akamaz. Bu durumun sebep olabileceği belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Kronik göz yaşarması

  • Işık hassasiyeti

  • İritasyon (Göz kapağı kenarında kızarma)

  • Göz kuruluğu

  • Göz kapağında şişlik

 

Ektropion Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Ektropion tedavisi bozukluğun ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Daha hafif vakalarda cerrahi müdahale olmadan suni gözyaşı damlaları veya antibiyotikli damlalar ile korneanın kurumaması ve göz enfeksiyonlarının ilerlememesi sağlanır; ancak bu yöntemler ektropionun tamamamen düzelmesi için değil belirtilerin hafiflemesi ve gözü korumak için uygulanır. Ektropionun kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. Altta yatan nedeni düzeltmeye yönelik olarak farklı cerrahi yöntemler gerekebilir. 

Sizin için hangi tedavinin uygun olacağına karar vermek için mutlaka göz doktoruna danışmalısınız.

Comments


bottom of page